2012. augusztus 7., kedd

Az áfonyaszedők dicsérete

Nem, nem vesztem el, ne gondoljátok. Készülgettek közben hímzett apróságok, és tűn van egy kötés is, befejezés előtt - már szégyenteljesen régen - egy mellény a Mininőnek, szóval dolgoztam ám, csak itt nem látszik....


Most csak ennyit hoztam, az újdonság jegyében, no meg a befőzős kihívásnak köszönhetően.

Elértünk az erdei áfonya szezonjához, sajnos a gyümölcsöt nem fotóztam le, de talán el tudjátok képzelni, hogy jóval apróbb szemekről beszélünk, mint amit zöldségesnél lehet kapni, az olcsóság viszonylagos, de ez esetben ez nem is érdekelt, mert imádom az áfonya lekvárt.



Most csak 3,5 kilót tudtam venni, készült belőle 11 üveg lekvár és egy jóképű áfonyás torta Michel Roux könyve nyomán.


(Igen, közben ezt is megszereztem, minden fillérét megérte! Eddig azt hittem, van valami fogalmam a tésztákról, kelt és rétes, meg linzer és társai vonatkozásában. Tévedtem.... A croissant még előttem áll, de nem tudom sokáig halogatni.)


Mindig izgalmas az áfonya beszerzése, mert piacon, illetve a szedőktől közvetlenül az erdő szélén lehet megvenni. Már épp indulni készültek haza az erdő széléről, amikor megálltunk mellettük és felvásároltam az aznapi szedés felét. (Azért az nem semmi meló, hogy az erdőben megkeresgetik a bokrokat, leszedik, szerintem hárman kb. fél napig szedhették azt a tíz kilónyit, ami náluk volt.)

Biztos sokan felháborodnak rajta, de mivel nem termesztett áfonyáról beszélünk, a bölcsebbek tanácsának megfelelően meg sem mostam a gyümölcsöt. Kiszedegettem belőle a kis levélkéket, akik bele keveredtek, és ennyi. Főzés közben a 3 kiló gyümölcshöz nem egészen 1,5 kiló cukrot adtam, ebből kb. 20 dkg nádcukor volt, és beleszaladt egy lime héja és a leve, majd kb. 40 percig főtt. Rettentően finom lett.




9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen néz ki, teljesen összefutott a nyál a számban és már képzeletben rá is csaptam a kezemre :) Nekem is a savanykás, karakteres ízű lekvárok a kedvenceim, bár nekem még mindig klasszikusan a palacsintában és vajas (sosem margarinos) kenyéren!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Zora, ez a tökéletes reggeli! Sőt, ha fokozni akarom, akkor pirított vajas kalács....

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Áhh ne is mondd, mindjárt gasztronóm öngyilkos leszek, pedig már jócskán dél van, de erre a reggelire rábírnék usszanni most.

      Törlés
  2. Svédországban láttam áfonyaszedő "segédeszközt", szedtem is vele áfonyát, ott nem egyesével szedik le a termést :-) Ilyet használtunk mi is: http://www.huckleberryrake.com/
    Itthon hol lehet áfonyát szedni? Én is nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ezt Gyergyószentmiklós közelében vettem. Itthon csak zöldségesnél láttam kis 20 dkg-s dobozokban több száz forintos áron.

      Törlés
    2. Ja, az más...itthon piszok drága az áfonya :-( Szép helyeken voltatok és még áfonya is volt...több, mint irigylésreméltó :-)

      Törlés
  3. azt hiszem, én is sok mindent megtennék egy ilyen reggeliért. például gyergyószentmiklósra akár azonnal indulnék :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...